Resmi Senedi


VAKFIN RESMİ SENEDİ

20.02.2008 tarih ve 5737 sayılı Vakıflar Kanunu ve Vakıflar Yönetmeliğinin getirdiği düzenlemeler doğrultusunda tadil edilen Vakıf Resmî Senedinin önemli maddeleri aşağıda verilmiştir.

Madde 1- Kuruluş

İşbu resmî vakıf senedinde yazılı amaç ve şartlarla, ekte isimleri yazılı kurucular tarafından, Türk Medeni Kanunu ve 903 sayılı kanun hükümlerine göre, bir Vakıf kurulmuştur.

Madde 2- Vakfın Merkezi

Vakfın adı “SAMSUN İLİ KÜLTÜR TANITMA VE YARDIM VAKFI”dır. Vakfın merkezi Ankara İli Çankaya İlçesinde olup Necatibey Caddesi No:13/4 Sıhhiye/ANKARA'dır.

Madde 3- Amaç

Vakfın amacı; Samsun'lular arasındaki dayanışmayı güçlendirerek, Samsun ilinin ekonomik, sosyal, ve kültürel kalkınmasına yardımcı olmaktır.

Madde 5- Vakfın Üyeleri

Vakfın:

a) Kurucu üyesi
b) Vakıf üyesi
c) Onur üyesi

olmak üzere üç çeşit üyesi vardır.

Madde 6- Vakıf Kurucu Üyeleri

Vakfı kuran ve bu “VAKIF RESMÎ SENEDİ” ekinde adları ve adresleri yazılı bulunan gerçek ve tüzel kişilerdir.

Madde 7- Vakıf Üyesi

Samsun'a önemli derecede hizmet verenlerle, Vakfa önemli miktarda nakit veya taşınır taşınmaz mal bağışlayan Samsun'lular, Vakıf Yönetim Kurulu'nun teklifî Genel Kurulu'un onayı ile Vakfa üye seçilebilir.

Bağış miktarı Vakıf Genel Kurulu'nca tespit edilir.

Samsun ilinde doğanlar, nüfus kaydı Samsun'da olanlar, Samsun ilinde en az 5 yıl ikamet edenler ile Samsun İl hududunda ilköğretim okulu veya liselerinden birinden ya da 19 Mayıs Üniversitesi'nden mezun olanlar Samsun'lu sayılırlar.

Madde 8- Vakıf Onur Üyeleri

Vakfa büyük maddi yardım yapan ve destek veren kişiler arasından, Yönetim Kurulu'nun teklifi ile Genel Kurul'ca kabul edilen kişilerdir.

Madde 9- Vakfın Organları

Vakfın organları aşağıda gösterilmiştir.

a) Genel Kurul
b) Yönetim Kurulu
c) Denetim Kurulu

Madde 10- Genel Kurul

Genel Kurul, Vakfın en yetkili organı ve en son karar merciidir.

Genel Kurul, vakıf kurucu üyeleri, vakıf üyeleri ve vakıf onur üyelerinden oluşur.

Genel Kurul'da, onur üyeleri hariç her üyenin bir oy hakkı vardır. Üyeler, mazeretleri nedeniyle Genel Kurul'a katılamadıkları takdirde, Genel Kurul üyelerinden birisine yazılı olarak kendilerini temsil etme yetkisi verebilirler. Ancak, bir üye, kendisinden başka sadece bir üyeyi temsil edebilir.

Tüzel kişi olan üyeler, Kurumlarının yazılı belgesi ile temsil edilirler ve Genel Kurul'da bir oy hakları vardır.

Madde 16- Yönetim Kurulu

Vakıf Yönetim Kurulu, genel kurulca iki yıllığına seçilecek 9 asil ve 5 yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinden çoğunluğunun Genel Kurul üyesi olması zorunludur. Çoğunluk oluşturmamak şartıyla vakıf dışından kişilerin seçilmesi mümkündür. Süresi biten üye, yeniden seçilebilir.

Yönetim Kurulu'nun ilk toplantısında başkan, 2 başkan yardımcısı ve sayman seçilerek görev taksimi yapılır.

Görev süresi bitmeden herhangi bir sebeple Yönetim Kurulu üyeliği sona eren üyenin yerine, önceki üyenin görev süresini tamamlamak üzere, Genel Kurul üyesi çoğunluğuna dikkat edilerek sırasına göre yedek üyelerden biri göreve çağrılır.

Yönetim Kurulu en az 2 ayda bir kere toplanır. Geçerli mazereti olmadan arka arkaya 3 toplantıya katılmayan Yönetim Kurulu üyesi, bu görevden çekilmiş sayılır. Toplantı yeter saysı 5 olup, kararlar mevcudun çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy saylır. Alınan kararlar noter tasdikli karar defterine yazılarak imzalanır.

Madde 18- Denetim Kurulu

Denetim Kurulu, Vakıf Genel Kurulu adına Vakfın faaliyet ve hesaplarını denetlemek için kurulmuş bir organdır. Denetim Kurulu, genel kurulca kendi içinden veya çoğunluk oluşturmamak üzere dışarıdan iki yıl için seçilecek üç kişiden oluşur. Ayrıca üç Denetim Kurulu yedek üyesi seçilir. Herhangi bir sebeple ayrılan asil üye yerine yedek üye göreve çağırılır. Denetim Kurulu ilk toplantısında başkan seçer.

Denetim Kurulu, incelemelerini tüm defter, kayıt ve belgeler üzerinde yapar. Hesap dönemi itibari ile düzenlenecek rapor, Genel Kurul toplantısından en az on beş gün önce Genel Kurula gönderilmek üzere, Yönetim Kurulu'na verilir.

Madde 19- Vakfın Gelirleri

Vakfın gelirleri aşağıda gösterilmiştir.

a) Vakfın amacına uygun her türlü şartlı, şartsız bağışlar ile yardımlar,
b) Vakıf faaliyetlerinden elde edilecek muhtelif gelirler,
c) İktisadi işletmeler, iştirakler ve ortaklıklarından sağlanacak gelirler.

Madde 23- Vakfın Sona Ermesi

Vakfın herhangi bir sebeple sona ermesi halinde vakfın tasfiyesinden arta kalan mal ve haklar Ankara'da mukim Samsun 19 Mayıs Kültür ve Tanıtma Derneği'ne devredilir. Bu mümkün olmadığı takdirde Vakfın amaçlarına benzer amaçlarda faaliyette bulunan Samsun ilinde bir vakfa veya bir derneğe bağışlanır.

Vakfın feshi, ancak Yönetim Kurulu'nun üye tam saysının en az yarısından bir fazlasının yazılı teklifi ve Genel Kurul'un üçte ikisi onayı ile mümkündür.